Barszcz czerwony wigilijny
Co może mieć wspólnego z haftowaniem komputerowym? W zasadzie to nic. Wspólne jest to, że obie rzeczy robię. Haftowanie sprawia mi ogromną przyjemność i zawsze odczuwam wielką satysfakcję po ukończonym projekcie. Natomiast gotowanie barszczu czerwonego na wigilię to tradycja i uczta smaków.
Barszcz czerwony z uszkami
Tradycją jest, że w Wigilię Bożego Narodzenia barszcz czerwony podaje się z uszkami z farszem grzybowym. Jest to zupa postna przygotowana z buraków na wywarze warzywnym z dodatkiem ziół.
Barszcz czerwony przepis
Mój barszcz czerwony na Wigilię robię według przepisu Karola Okrasy.
Jest wyśmienity w smaku, a kolor przyprawia o zawrót głowy.
Jest bardzo łatwy do przygotowania, a czas to tylko około 40 minut.
Należy pamiętać, że barszcz przygotowujemy dzień przed podaniem
składniki :
około 2 kg buraków, obranych i pokrojonych w plastry
1/2 kg umytych jabłek, w skórkach, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na mniejsze części
200 g marchwi, obranej pokrojonej w grube słupki
4 duże ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
5 g majeranku
4 l wody
Do garnka wlewamy 4 litry zimnej wody, wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, kawałki jabłek, marchew, plastry buraków oraz czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy. Gotowe.