Barszcz czerwony wigilijny

Co może mieć wspólnego z haftowaniem komputerowym? W zasadzie to nic. Wspólne jest to, że obie rzeczy robię. Haftowanie sprawia mi ogromną przyjemność i zawsze odczuwam wielką satysfakcję po ukończonym projekcie. Natomiast gotowanie barszczu czerwonego na wigilię to tradycja i uczta smaków.

 

czerwone buraki na barszcz wigilijny

Barszcz czerwony z uszkami

Tradycją jest, że w Wigilię Bożego Narodzenia barszcz czerwony podaje się z uszkami z farszem grzybowym. Jest to zupa postna przygotowana z buraków na wywarze warzywnym z dodatkiem ziół.

 

Barszcz czerwony przepis

Mój barszcz czerwony na Wigilię robię według przepisu Karola Okrasy.

Jest wyśmienity w smaku, a kolor przyprawia o zawrót głowy.

Jest bardzo łatwy do przygotowania, a czas to tylko około 40 minut.

Należy pamiętać, że barszcz przygotowujemy dzień przed podaniem

składniki :

około 2 kg buraków, obranych i pokrojonych w plastry

1/2 kg umytych jabłek, w skórkach, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na mniejsze części

200 g marchwi, obranej pokrojonej w grube słupki

4 duże ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek

50 ml octu balsamicznego

5 g majeranku

4 l wody

Do garnka wlewamy 4 litry zimnej wody, wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, kawałki jabłek, marchew, plastry buraków oraz czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy. Gotowe.

 

uszka grzybowe w barszczu czerwonym

ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE

życzenia świąteczne krótkie

Udostępnij

Podziel się opinią

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

TOP

X